Hoppa till innehåll

Dag 2

Morgon:

Malva har sovit jättelänge! Flera timmar i sträck och över natten. Sköterskorna har vänt på henne, tagit blodprover och gett medicin utan att hon har vaknat.

När hon väl vaknat till, så har det bara handlat om mat och när hon fått veta vad klockan är så har hon somnat om.

Hon är inte jättepigg, men äter bra, men långsamt. Hon hade dropp under natten för att hon drack lite dåligt under kvällen (hon sov ju) men nu på morgonen har de tagit bort det. Även klämman på fingret är borta, så nu har hon bara epiduralen och katetern kvar. Inga jobbiga slangar på handen iallafall. Det tycker hon är skönt.

Frukosten var inte den bästa att ge till ett pws-barn, så Torbjörn får köpa med lite yoghurt som hon kan få framöver.

Nu sover hon igen i väntan på sjukgymnasten. Hon vill gärna prova på att gå på toa nu när magen kommit igång igen. Och hon tjatar hela tiden om att få träna, så jag säger att vi tränar lungorna (hon har fått en slags inhalator som hon ska andas in och ut i, som släpper ut luft så att man känner hur lungorna ”jobbar”. Lite svårt att förklara) och sjukgymnasten får hjälpa till med att träna kroppen när hon kommer.

Eftermiddag:

Efter lunchen kom sjukgymnasten och ville träna. Malva satt på sängkanten och somnade, så det blev ingen mer träning fast hon ville. Hon är jättetrött och sover och äter.

Träningen på eftermiddagen uteblev för att hon var för trött. Senare kom det in en clown, som gjorde en ballonghund och lämnade ett vykort, som hon vill skicka till klassen.

Hon har sagt ifrån flera gånger idag. Hon vill inte ligga på sidan för det gör ont. Hon har ont när hon ligger på rygg också, men det kan hon hantera. Tyvärr måste hon byta ställning minst var tredje timme för att undvika liggsår.

De har satt ett nytt dropp för att hon sover och då är det svårt att hinna med att dricka. De har också bytt infart, för att hon svullnade upp efter att de spolat den. Det visade sig att de på CIVA hade ”stasat” handen, när de hade satt in den (spänt åt den alldeles för hårt), så handen blev som en ballong. Dessutom klagade hon på att den gjorde ont innan också, vilket förklarar varför. Den nya infarten satte de i foten och där är den inte i vägen så nu har hon händerna fria vilket hon tycker är skönt.

Jag märker annars hur medtagen hon är, inte bara för att hon sover mycket utan att hon inte orkar vara vaken längre stunder, samt att det tar jättelång tid att äta för att hon somnar under tiden. Idag tex tog middagen 35 minuter jämfört med 5-10 som annars.

Torbjörn kom förbi och hade med sig yoghurt, kaviar och läsk, så imorgon kan hon få bättre frukost. Imorgon får han köpa med läppbalsam, för Malva är väldigt torr om läpparna.

Hon vill göra massor, men orkar inte. Än så länge finner hon sig i det, men jag tror inte att det varar så länge. Hon hoppas på att få komma ut och få frisk luft imorgon, samt köpa den obligatoriska fredagsglassen och frimärken. Hon vill som sagt skicka kort härifrån. Vi får se hur det blir.

Kväll (18:00 – 20:00)

Malva har gått med på att vända sig så att hon kan sitta upp senare och spela på plattan och ringa pappa, innan hon vänds till andra sidan.

Läkaren sa imorse att vi kunde höja Edan (epiduralbedövning) om det behövdes, vilket de har gjort nu. Jag hoppas att det blir bättre.

Hon får också alvedon mot huvudvärken eftersom att Edan pumpas in med jämna mellanrum. Både igår och idag har hon klagat och gråtit över huvudvärk på kvällen. Hon säger att det dunkar i hela kroppen. 🙁 Men hon får alvedon med jämna mellanrum och då har hon ingen huvudvärk.

(21:00 – 22:00)

När Malva sovit på sidan en stund så vaknade hon och ville ha lite kvällsfika. Hon fick varm choklad och två små kex. (På facebook finns det en liten hälsning från Malva.)

Hon har slumrat lite av och till, men sedan 21 har hon varit vaken.

Hon försökte inhalera med sin inhalator, men hon lyckades inte. Det var för tungt så hon fick ventoline i en mask och då blev det bra.

Sedan har hon hunnit med att chatta, ringt pappa och storasyster och nu sitter hon och målar på plattan. Hon låter och är piggare också och jag har sagt att hon får ”lägga sig” för natten när hon vill eftersom att hon sovit så mycket.

Det är så skönt att se att hon börjar orka att göra saker igen. Jag hoppas att hon är lika pigg imorgon och orkar komma ut en sväng i rullstol, för det vill hon så gärna göra.

Publicerat iSjukhusbesök

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »